Няма нужда от отделен регистър. В МОН си има регистър - http://www2.mon.bg/adminrhe2/, където всеки може да провери дали дадено лице наистина има степен по счетоводство или не. ТР също е публичен и също може да се провери дали дадено лице има подписани и публикувани отчети за дадените години.

По този начин се избягва всякакъв субективизъм.

От тук нататък дали самата специалност да е регулирана (с единни държавни изисквания за учебния план) или не е въпрос на друга дискусия.


За протокола - линкът като се последва, дава "грешка".
Доколкото чета, колегите нямат против Регистър на съставителите, в който да се впишат всички, които отговарят на условията по чл. 35 от ЗСч, но имат против от одиторите годишно да им зависи дали ще си упражняват професията или не.

Освен това, информацията от ИДЕС и готвения от тях проект на ЗСч, които миналата година изтекоха в пространството говореха за силна регулация на счетоводна професия.

Сега, като добавим и новата информация за “създаване на Камара на професионалните счетоводители със съответните периодични изпити и пр.” дали става ясно защо колегите настръхват?

Вижте тази статия и Проекта на ЗСч към нея и ще ви стане ясно защо колегите реагират така.
http://veda-accounting.com/schetovodna-kashta/regulatsiya-na-schetovodnata-profesiya-ili-biznes-sas-sertifikati/

"(3) Лицата по т.1 на предходната алинея се вписват в регистъра на лицензираните счетоводители след успешно положен изпит по счетоводство, данъчно право и осигурително право пред комисия."

Чела съм проекта :)
Аз не съм против създаването на Камара на професионалните счетоводители, редно е да има, не съм и против входния изпит по счетоводство - колко от гилдията са със счетоводно образование (тези, които имат, със сигурност не се плашат от счетоводен изпит), добре е да се разбере кой какво знае.Това, което истински дразни, е защо не можем сами да се справим с проблемите си?
Впрочем, предложението за периодични изпити е несериозно. Данъчно- и осигурителноправната материя се променя ежегодишно. Значи и одиторите трябва да се явяват на тези изпити.
Мда...ако не помислим навреме за себе си, друг ще помисли за нас :)
Значи, събрали се няколко умници от ИДЕС, притежаващи златен сертификат, който ще се обезцени след 2016 година, отрязали главите на всички колеги, които до момента са имали право да съставят отчети със средно специално икономическо образование, независимо от стажа, всички останали отсекли, че ще минават при тях на изпит, ако искат да продължат да работят, а те самите си решили, че ще съставят отчети без никакви изпити: 2. Притежава диплома за дипломиран експерт-счетоводител, издадена от Института на дипломираните експерт-счетоводители."/ това от проекто закона/ - достатъчно условие нашият кандидат - препитващ одитор да съставя вашите отчети.
Така, сега в задачката се пита - не ви ли потриса наглостта, с която се опитват да ви ударят от "одиторската гилдия"? И дали съвсем случайно няма конфликт на интереси?
И дали не ви готвят да ви хлъзнат в новото поприще на оперативни счетоводители? Пък господата от ИДЕС срещу съответната сума ще ви подпишат отчетите. Хайде малко мислете.

Добре. НО от колко години си говорим, че трябва да се регламентира професията, да се почисти от "случайните" елементи, да се стабилизира пазарът на счетоводните услуги (не вярвам някой да се радва на конкуренция с цени от 4.99 лв. за фирма на месец), а нищо не се случва. Хайде тогава да имаме само ЕДИН професионален съюз като лекарите, официален регистър на съставителите и строга специализация за упражняване на професията. Можем ли да го постигнем? Не, защото не сме организирани. Ако бяхме, повечето от тези неща щяха вече да са се случили. Да мислим само как ще ни пореже одиторската гилдия е грешно и безрезултатно. Дайте да си оправим къщичката и да не хвърляме вината на друг /ИДЕС/, който просто е помислил за собственото си бъдеще.
Трудът ни е интелектуален и всичко, което му придава тежест, трябва да бъде приветствано. Гласувах "за". И най-лошата регламентация е по-добра от никаква.
Друг е въпросът, дали експерт-счетоводителите трябва да имат право да са съставители /заради конфликт на интереси/след като ще регламентираме и подреждаме къщичката си... :)